Vogelproject

UPDATE: we zijn deze zomer onze tuin aan het verbouwen, na de verbouwing komt de camera weer online op een nieuwe plek.

Ons vogelprojectje is ergens voor de zomer van 2012 bedacht. Ik zat samen met Yanniek in de tuin een plan te maken wat we allemaal gingen veranderen, je moet immers altijd wat te veranderen hebben, toen zij riep dat het wel leuk zou zijn als we de jonge vogeltjes konden volgen via een camera. Er was net een setje pimpelmeesjes heel druk geweest met een nestje maar op een of andere manier kwam dit niet tot een succesvol einde. De jaren daarvoor zat er in onze tuin wel vaker een nestje meesjes (vooral koolmeesjes) dus we hebben vaker vogeltjes zien uitvliegen. Het camera idee van Yanniek was natuurlijk top en omdat de grote laurier struik (populair voor nestjes) ging verdwijnen besloten we een nestkastje te kopen en dat uit te rusten met een camera. Natuurlijk was het al leuk als we zelf mee konden kijken vanaf de bank maar nog leuker was het als de beelden ook op onze website te zien zouden zijn. Het was inmiddels dicht tegen de zomer dus het plannetje moest wachten tot het volgende seizoen aangezien de meesjes er rond augustus de brui aan geven.

In de kerstvakantie 2012 zijn we verder gegaan met het plan en hebben we een camera gekocht via een dropshipping site vanuit China. Succes van het projectje is niet verzekerd en we wilde ook niet heel veel geld over de balk gooien. Volgens Yanniek kon het nooit wat worden want zij had laatst een negatieve ervaring met een sinterklaascadeau uit China wat het helemaal niet deed. Yanniek staat met haar 10 jaar al lekker snel klaar met een oordeel dus ze riep dat ze er zeker van was dat het ding het nooit zou gaan doen, ik kon beter iets kopen uit Duitsland, dat werkte tenminste… Niets was minder waar want na een beetje prutsen om alles aan de gang te krijgen bleek de camera het prima te doen. De wireless zender was niet zo heel sterk dus er moest een oude router omgebouwd worden om te dienen als extender van ons netwerk.

Ondertussen kochten we bij het tuincentrum een nestkastje. Prima ding maar als daar ook de camera in moest was er niet voldoende plaats over voor de vogeltjes dus hebben we er een etage op gebouwd. De camera kon in de “opbouw” en de originele ruimte bleef beschikbaar voor de vogeltjes. Nou zijn die IP cameraatjes super handig maar ze hebben wel stroom nodig dus ook de boom waar we het nestkastje op gingen hangen moest voorzien worden van stroom.

Zondag 24 februari is het kastje aan de boom gehangen, ruim voor het seizoen zodat het geen vreemd ding meer is on onze tuin als de vogeltjes op zoek gaan naar een plekje voor hun nest. In hetzelfde weekend is de camera ook online gegaan op onze website. Aangezien het nestje nog leeg is (en er niet zo heel veel te zien is) zien bezoekers een snapshot van de camera van het moment dat de website opgeroepen is (refresh van de pagina is dus een update van de foto). Pas als er een setje meesjes zijn intrek heeft genomen zorgen we voor een live feed. Aangezien het donker is in het nestkastje (en er weinig licht komt door het gat) kijken we vooral naar de nachtzicht beelden van de camera waardoor de kleuren voor een groot deel verloren gaan.

Het seizoen start pas in april en op het moment zijn er weinig vogeltjes te zien in onze tuin dus ik vrees dat we nog even moeten wachten, ben wel erg benieuw of het gaat lukken…